Smycken för barn

Smycken för barn

Det som jag uppskattar med smycken är att de går att bära av alla, det spelar ej någon roll om du är ung eller gammal, alla bär idag smycken. Beroende på ålder More »

Smycketillverkning för nybörjaren

Smycketillverkning för nybörjaren

Vill du göra egna smycken men vet inte riktigt var och hur du ska börja? Förutom det kreativa arbetet med att designa och tillverka smycken är det otroligt roligt att få bära More »

Inspiration för skapande av smycken

Inspiration för skapande av smycken

Att skapa egna saker kräver både fantasi och inspiration. I början när jag var ny med att skapa smycken så hade jag mycket i huvudet, hur jag ville att smyckena skulle se More »

Välkommen!

Välkommen!

Hej och hjärtligt välkommen till min blogg Litendesign. Vad roligt att just du har hittat hit! Det är jag verkligen jätteglad för. Jag heter Louise och är en tjej på trettiotre år More »

Smycken för alla

Smycken för alla

Mitt intresse för smyckestillverkning började redan i unga år och har hållit i sig nu så här in i mer mogen ålder. Det som är så roligt med smycken är man kan More »

Säg det med smycken

Säg det med smycken

Jag har alltid älskat att göra smycken och redan när jag var en liten flicka brukade jag tillverka halsband av allt möjligt som jag hittade omkring mig. Det finns gamla foton på More »

Roliga idéer till smycken

Roliga idéer till smycken

Folk pysslar mer än någonsin idag och hela tiden dyker det upp massor med roliga och inspirerande källor till pyssel där man kan tillverka allt mellan himmel och jord alldeles på egen More »

Blogg om fina smycken

Blogg om fina smycken

Följ med i bloggens flöde och håll dig uppdaterad för mer information om de senaste handgjorda smyckena. Alltid med senaste nytt för dig som är intresserad av fina juveler och halsband. More »

Mina bästa smyckesverktyg

Ända sedan jag började tillverka smycken som liten har jag samlat på mig ett gäng favoritverktyg som jag verkligen tycker om. Jag skulle vilja påstå att det finns ett antal olika verktyg som är oumbärliga när man ska tillverka smycken. Det kanske går bra att klara sig utan dem, men resultatet blir så mycket bättre om man har dessa verktyg.

Ett av de allra viktigaste verktygen i min verktygslåda är guldsmedssågen. Jag använder den bland annat till att tillverka små öglor till mina smycken för att fästa låset på ett halsband till exempel. Det går att böja tråd och klippa med en tång, men om man istället sågar isär öglorna så blir resultatet så mycket bättre. När jag började tillverka smycken klippte jag med avbitare, men sen jag började med guldsmedssågen så har mina smycken verkligen blivit mycket snyggare.

Tänger som alltid följer med på resor

När jag reser bort brukar jag alltid ta med mig ett litet verktygskit för att tillverka smycken ifall jag får lust och inspiration. När det kommer till tänger så finns det några som jag aldrig vill vara utan; rundtång, plattång och några avbitare. Jag har några särskilda tänger som alltid får följa med. En av dem är den kombinerade rundtången och plattången, som är rund på den ena greppytan och platt på den andra. Den är perfekt för att forma små öglor, korrigera formen på tråd och att greppa insidan av en ring. Till skillnad från den vanligare rundtången så undviker man att det blir märken på utsidan när man använder den här tången.

Förutom den så brukar jag alltid ta med mig en liten avbitare med smalt huvud så att jag kommer åt att klippa av trådändarna nära inpå när jag gör “wire wrapping” av berlocker och lås exempelvis. Jag brukar också ta med mig en lite kraftigare avbitare som jag använder för att klippa av tjockare tråd över 1 mm i diameter.