Smycken för barn

Smycken för barn

Det som jag uppskattar med smycken är att de går att bära av alla, det spelar ej någon roll om du är ung eller gammal, alla bär idag smycken. Beroende på ålder More »

Smycketillverkning för nybörjaren

Smycketillverkning för nybörjaren

Vill du göra egna smycken men vet inte riktigt var och hur du ska börja? Förutom det kreativa arbetet med att designa och tillverka smycken är det otroligt roligt att få bära More »

Inspiration för skapande av smycken

Inspiration för skapande av smycken

Att skapa egna saker kräver både fantasi och inspiration. I början när jag var ny med att skapa smycken så hade jag mycket i huvudet, hur jag ville att smyckena skulle se More »

Välkommen!

Välkommen!

Hej och hjärtligt välkommen till min blogg Litendesign. Vad roligt att just du har hittat hit! Det är jag verkligen jätteglad för. Jag heter Louise och är en tjej på trettiotre år More »

Smycken för alla

Smycken för alla

Mitt intresse för smyckestillverkning började redan i unga år och har hållit i sig nu så här in i mer mogen ålder. Det som är så roligt med smycken är man kan More »

Säg det med smycken

Säg det med smycken

Jag har alltid älskat att göra smycken och redan när jag var en liten flicka brukade jag tillverka halsband av allt möjligt som jag hittade omkring mig. Det finns gamla foton på More »

Roliga idéer till smycken

Roliga idéer till smycken

Folk pysslar mer än någonsin idag och hela tiden dyker det upp massor med roliga och inspirerande källor till pyssel där man kan tillverka allt mellan himmel och jord alldeles på egen More »

Blogg om fina smycken

Blogg om fina smycken

Följ med i bloggens flöde och håll dig uppdaterad för mer information om de senaste handgjorda smyckena. Alltid med senaste nytt för dig som är intresserad av fina juveler och halsband. More »

Roliga idéer till smycken

Folk pysslar mer än någonsin idag och hela tiden dyker det upp massor med roliga och inspirerande

källor till pyssel där man kan tillverka allt mellan himmel och jord alldeles på egen hand. Det handlar inte nödvändigtvis om att man inte har råd med att köpa färdiga saker, utan snarare om glädjen av att få skapa och kreera. Det kan handla om allt från en proppfull scrapbook med en salig blandning av roliga minnen till ett extremt välgjort halsband av kristaller; du bestämmer själv vad du tycker är roligast att göra. För det är just det det handlar om: att ha kul, att känna att man gör något värdefullt, att man får en stund av lugn och ro.

Tycker man om smycken, eller vill ha inspiration till gåvor att ge andra, så finns det ett stort antal sätt att tillverka dem på. Man kan virka, stansa, svetsa, trä och klistra och man kan arbeta med all världens olika material. Allt handlar om personligt tycke och smak och blir man duktig kan man kanske till och med tjäna en slant på dem. Eller varför inte göra

smycken för välgörenhet där intäkterna kan gå till fattiga, till herrelösa djur, flyktingar eller specifika organisationer. Valet är ditt!

Pärlor, pärlor, pärlor

Ett av de mest klassiska sätten att göra smycken på är att

trä pärlor och här har man en hel värld av färger och former att se fram emot. Det finns stora pärlor tillverkade av papier maché som man kan tillverka själv och måla färger och mönster på, det finns små tjeckiska glaspärlor och vackra kristaller i regnbågens alla nyanser. Andra populära material är lera, sten, lava, plast och trä och man kan trä dem på allt från fiskelinor till lädersnoddar eller vanlig sytråd.

Om man vill tillverka egna ringar, armband och halsband så kan man göra tillverkandet enklare genom att skaffa sig ett antal tillbehör. Ett bra sätt att förvara de många olika pärlorna på är en liten byrålåda med många fack men man kan också göra egna förvaringshållare genom att spara gamla burar eller ansiktskrämsbehållare. Man kan också skaffa sig så kallade pärlnålar som ser ut som extra långa synålar men som i stället för att ha ett öga i den ena änden har en stor ögla i mitten. Detta förenklar processen att trä små pärlor och det är alltid en bra idé att köpa ett set om minst fem nålar då man lätt tappar bort dem eller har sönder dem. I slutändan kan man göra smycken av allt i princip, även till folk som älskar sport i fotboll eller stora tävlingar som gruppspelen i EM.

Virka smycken

Väck den inre hippien eller bohemen genom att virka dina smycken i olika trådar och garner. Ett kul och vackert smycke är till exempel ett långt, fint virkat halsband kantat av olika stora blommor som man kan sy på efteråt. Detta är inte bara ett snyggt smycke utan dessutom ett tillfredställande sätt att göra smycken på då man gör det i mindre etapper. Ju tunnare tråd och virknål man använder desto finare och nättare blir resultatet, men det är heller inget fel att virka riktigt tjocka och klumpiga smycken som kan imponera.

Samla stenar

Det finns många vackra stenar ute i naturen och om du skall på en tur ut i skogen eller till stranden kan du hitta fina färger och former som kan passa alldeles utmärkt för smyckestillverkning. Du kan antingen inkapsla stenarna genom att sy eller virka små nätpåsar, eller skaffa en liten stenborr som kan göra hål i dem som du sedan kan trä på tråd. Det här är också ett roligt sätt att samla semesterminnen när du är utomlands och smycket blir mer än bara något vackert; det blir ett litet personligt vykort från platsen du besökt.