Smycken för barn

Smycken för barn

Det som jag uppskattar med smycken är att de går att bära av alla, det spelar ej någon roll om du är ung eller gammal, alla bär idag smycken. Beroende på ålder More »

Smycketillverkning för nybörjaren

Smycketillverkning för nybörjaren

Vill du göra egna smycken men vet inte riktigt var och hur du ska börja? Förutom det kreativa arbetet med att designa och tillverka smycken är det otroligt roligt att få bära More »

Inspiration för skapande av smycken

Inspiration för skapande av smycken

Att skapa egna saker kräver både fantasi och inspiration. I början när jag var ny med att skapa smycken så hade jag mycket i huvudet, hur jag ville att smyckena skulle se More »

Välkommen!

Välkommen!

Hej och hjärtligt välkommen till min blogg Litendesign. Vad roligt att just du har hittat hit! Det är jag verkligen jätteglad för. Jag heter Louise och är en tjej på trettiotre år More »

Smycken för alla

Smycken för alla

Mitt intresse för smyckestillverkning började redan i unga år och har hållit i sig nu så här in i mer mogen ålder. Det som är så roligt med smycken är man kan More »

Säg det med smycken

Säg det med smycken

Jag har alltid älskat att göra smycken och redan när jag var en liten flicka brukade jag tillverka halsband av allt möjligt som jag hittade omkring mig. Det finns gamla foton på More »

Roliga idéer till smycken

Roliga idéer till smycken

Folk pysslar mer än någonsin idag och hela tiden dyker det upp massor med roliga och inspirerande källor till pyssel där man kan tillverka allt mellan himmel och jord alldeles på egen More »

Blogg om fina smycken

Blogg om fina smycken

Följ med i bloggens flöde och håll dig uppdaterad för mer information om de senaste handgjorda smyckena. Alltid med senaste nytt för dig som är intresserad av fina juveler och halsband. More »

Säg det med smycken

Jag har alltid älskat att göra smycken och redan när jag var en liten flicka brukade jag tillverka halsband av allt möjligt som jag hittade omkring mig. Det finns gamla foton på mig som femåring där jag går omkring med snäckor som jag trätt på en tråd runt halsen och blommor i håret och jag älskade att samla på olikfärgade stenar när vi åkte på badsemester. Jag klistrade dem på kapsyler och bar dem som ringar eller medaljer och jag ansåg att jag var coolast i stan.

Människan har smyckat sig i alla tider av flera olika anledningar: för att vara attraktiv, för att framhäva sin status och för att avvärja onda andar och andra otäckheter. Än idag så sätter societetsdamer på sig sina bästa diamanter för att visa hur rika de är och grekiska och turkiska ungdomar bär

talismaner som små blå ögon i hals- och armband för att skydda sig mot det onda ögat, som idag dessutom bärs som en symbol av kvinnor i kampen för deras rättigheter och meetoo kampanjen. Vissa tycker om att ha på sig religiösa symboler som det kristna korset, den judiska David stjärnan eller det hinduiska OHM tecknet medan andra bär smycket som föreställer deras favoritfotbollslag eller älskade katt.

En het trend är också att göra vardagsföremål till juveler i sig själva, som till exempel när Rolling Stones sångare Mick Jaggers dotter, juveldesignern

Jade Jagger gjorde en diamant-ishacka åt en stor vodkaproducent. En annan designer,

Pippa Smart, tillverkar och säljer vackra smycken för att stödja kampen för mänskliga rättigheter och hjälpa fattiga världen över medan svensken

Johan Karlgren gör skivomslag av pärlor. Vill man förmedla något med smycken så kan man göra det både genom form och färg; är man hårdrockare, punkare eller goth är det populärt med döskallar och mörka färger medan

pride supportern har en lång tradition av färggrann design i regnbågens alla färger. Den mer romantiskt lagde föredrar ofta ljusare färger och pasteller medan den som verkligen vill göra ett statement väljer färger som står eller kombineras i skarpa kontraster, som chockrosa, neongrönt eller gult mot svart.

Det finns som sagt massor av olika anledningar att ha på sig smycken eller att utsmycka olika föremål och vad man än har som drivkraft så är det både roligt och stimulerande att syssla med smyckestillverkning. Det skall ligga en poäng bakom de smycken vi bär och det är upp till var och en vad som passar en bäst!